Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

Afvallen, een eeuwige strijd of toch haalbaar

2 maanden geleden

Wat maakt dat mensen graag willen afvallen, van alles hebben geprobeerd, en het maar niet wil lukken? Een eenduidige oorzaak is hiervoor niet altijd te geven. Ieder lijf is wel weer anders. Jouw unieke situatie vanaf het moment dat je geboren bent tot de dag van vandaag maakt inzichtelijk waarom je bepaalde klachten hebt en wat eventueel de reden zou kunnen zijn van het niet lukken om af te vallen. Daarnaast speelt ons brein een hele belangrijke rol. Dit heeft te maken met de wilskracht en discipline en wellicht wel lijdensdruk die je nodig hebt om te veranderen. En verandering is nodig wanneer je wilt afvallen. Verandering van gewoonten en patronen. Oud gedrag kun je niet ‘deleten’ dit is namelijk opgeslagen in je brein. Je kunt wel nieuw gedrag aanleren en zorgen dat dit nieuwe gedrag er uiteindelijk voor zorgt dat je steeds minder vaak in je oude gedrag terugvalt.

Andere oorzaken waardoor het afvallen niet zou kunnen lukken, zijn onder andere: hormonale disbalans(en), crashdiëten, te weinig eten, niet de juiste verhouding voedingsstoffen (macronutriënten/micronutriënten), te weinig beweging of niet de juiste beweging, stress, onverwerkte pijnpunten / emotie-eten, medicatie.

Crashdiëten bijvoorbeeld blijken nog steeds aantrekkelijk voor mensen. Even een ‘quickfix’ voor de zomervakantie om goed voor de dag te komen in bikini en zwembroek of nog even snel zoveel kilo er af voor de bruiloft, etc. Even flink wat calorieën schrappen en 5 keer per week naar de sportschool. Wat mensen vaak niet beseffen is dat ze hierdoor hun lijf veel lichamelijke stress bezorgen en dit betekent alleen maar meer schade voor je lichaam dan goed voor je is. Plus de mentale stress die dit met zich mee kan brengen wanneer je te gefixeerd bent op het gewicht verliezen, maakt dat afvallen uiteindelijk lastig kan worden.

Een zogenaamde ‘quickfix’ is derhalve niet reëel. Niet alleen omdat je lijf dit niet prettig vindt, maar omdat afvallen ook een mentaal proces is. Ben jij er aan toe de eerste stap te zetten naar een blijvend resultaat waar jij en je lijf blij van worden en wil je daarin begeleid worden, neem dan contact met mij op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.