Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

10 maanden geleden

Laat je lijf je Kompas zijn voor je handelen

Sinds 2016, toen ik zelf met een burn-out te kampen had, ben ik mij steeds meer bewuster gaan bezighouden met de vraag: doe ik wel wat ik leuk vind? Waar word ik blij van? En dan bedoel ik niet rationeel gezien dat je bijvoorbeeld blij kunt zijn met spullen, maar dat je voelt dat je hart lacht. Er verschijnt dan niet alleen een prachtige glimlach op je gezicht maar je voelt het gewoon in je lijf. Dit gevoel kan ik niet anders omschrijven dan een rustig, sereen gevoel. Wanneer je op deze manier in het leven staat en naar je hart gaat leven dan denk ik dat je authentiek leeft.

Wikipedia beschrijft authenticiteit als volgt: de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest of karakter, ondanks externe impulsen.

Ben jij in staat om dicht bij jezelf te blijven in deze prestatiemaatschappij met diverse externe factoren die anders zijn dan jij? De overdaad aan prikkels van tegenwoordig kan het lastig maken om dicht bij jezelf te blijven staan. Prikkels zoals een overvloed aan eten en drinken, alcohol, een overvloed aan producten waarvan je je kunt afvragen, heb ik dit wel nodig? Of vul ik daarmee onbewust, of misschien wel bewust, een leegte? Want vraag jezelf eens af, wie ben ik zonder alles om me heen? Wie ben ik zonder het huis waarin ik leef, zonder de auto waarin ik rijd, zonder mijn man, vrouw, kinderen, vrienden. Wie ben ik wanneer ik helemaal alleen ben zonder iets of iemand. 

Wanneer je goed naar je lichaam leert luisteren en daar vervolgens naar handelt, ga je vanuit jouw kern leven. Hetgeen uiteindelijk bijdraagt aan jouw vitaliteit. Je gaat steeds beter voor jezelf zorgen. Je gaat onder anderen jezelf voeden met eten in plaats van vullen, je gaat bewuster bewegen en je gaat wellicht vaker dingen doen die voor jou goed voelen. Hoe dicht sta jij bij jezelf?