Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Bekijk onze privacy policy

Recept: Bananenbrood

6 maanden geleden

De basis (eieren, bananen en havervlokken) van dit recept is afgeleid van een recept van Rens Kroes uit haar eerste kookboek Powerfood, vervolgens heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven.

Wat heb je nodig:

4 eieren – 4 bananen – 125 gram havervlokken – 1 grote eetlepel rauwe cacaopoeder –1 grote theelepel kaneelpoeder

Doe deze ingrediënten allemaal in de blender en blenden maar tot een mooie gladde massa. Giet dit vervolgens over in een glazen ovenschaal met daarin bakpapier.

Roer dan de onderstaande ingrediënten er door:

2 eetlepels cacaonibs – 1 eetlepel zonnebloempitten –1 eetlepel pompoenpitten – 2 eetlepels chiazaad –1 eetlepel hennepzaad

Na ± 45 minuten op 180 graden in de oven is het smullen geblazen!

 

Interessante weetjes over de producten (bron: De Voedingswijzer van Juglen Zwaan)

Ei – in eieren zitten veel voedingsstoffen waaronder selenium, vitamine B12, jodium, vitamine A en D, er zitten weinig koolhydraten in maar veel vetten en eiwitten waardoor je langer verzadigd bent. Zeer geschikt voor wanneer je wilt afvallen. Daarnaast zijn eieren ook goed voor je ogen en brein. In tegenstelling tot wat er vroeger gedacht werd, is het okay om dagelijks eieren te eten zonder dat dit een risico met zich meebrengt voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Aan te raden is om een zachtgekookt ei te eten omdat bij hardgekookte eieren sprake is van oxidatie. Kies liever wel voor biologische of vrije uitloop eieren.

Banaan – bananen bevatten vitamine B6, vitamine C, kalium, mangaan, magnesium en vezels, maar ook tryptofaan en vitamine B3 wat een gunstige invloed heeft op je stemming. Er zitten veel antioxidanten in. Gebruik het liefst bananen die niet heel rijp zijn, dit is beter voor je bloedsuikerspiegel, hoe minder rijp hoe beter. Kies voor biologische bananen i.v.m. de vele bestrijdingsmiddelen. Bananen hebben een positieve invloed op je maag en darmen.

Haver – haver is een graan die vrij van gluten is. Er zitten vetten in en veel B-vitaminen en o.a. de mineralen mangaan, magnesium, zink en ijzer. Het soort vezel in haver zorgt voor een cholesterolverlagende werking. Verder zitten er veel eiwitten in en antioxidanten. Kies voor onbewerkte havervlokken. Let bij het kopen van havervlokken of havermout op sporen van gluten wanneer je glutenvrij wilt of moet eten, dit staat op de verpakking.

Cacao – in cacao zitten veel antioxidanten, het beschermt tegen het metabool syndroom en kan insulineresistentie verminderen, ook zit er veel magnesium in. Kies hier ook weer het liefst voor de biologische variant.

Kaneel – kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen en overgewicht verminderen bij diabetes. Daarnaast kan het cholesterolverlagend werken.

Zonnebloempitten – bevatten veel vitamine E, B1, B6, mangaan, koper, selenium, magnesium, fosfor, ijzer en zink, maar ook eiwitten en omega 6 en dat maakt dat dit een heel voedzaam product is.

Chiazaad – chiazaad is rijk aan omega 3, bevat eiwitten, veel B-vitaminen, mineralen zoals fosfor, mangaan, magnesium, ijzer, calcium en zink, vezels. Ze zijn goed voor je botten, darmen en bloeddruk.

Hennepzaad – in hennepzaad zit veel omega 3 en 6, vitamine E, de mineralen fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink, en eiwitten. Het is goed voor je hormonen en je huid en kan PMS klachten verminderen.